Povijest

Davne 1948. godine, u trošnim drvenim barakama u Trnjanskoj ulici, na mjestu gdje je danas dvorana Vatroslav Lisinski, osnovano je streljačko društvo Vinko Neđeral. Društvo je stvarano entuzijazmom zaljubljenika u streljački sport. Već iduće 1949. godine streljani je dodijeljeno gradsko zemljište u Bosutskoj ulici (mjesto gdje je streljana i danas), gdje su tadašnji članovi svojim dobrovoljnim radom i zalaganjem sagradili novu streljanu. Neka od imena koja su obilježila početke streljačkog društva u to doba su: Gužvica, Pavlović, Cergolj, Halgota, Savić, Radisavljević, Komadina, Lenac, Maligec, Vračić i Žedelj. Svi oni i mnogi drugi doprinijeli su nastanku streljane, bilo kroz sportski angažman, bilo na neki drugi način. Godine 1970. streljačko društvo Vinko Neđeral udružilo se sa SD Centar i nastupa zajednički pod novim imenom Zagreb 1786. To ime društvo je nosilo sve do 1990. godine, kada je na skupštini odlučeno o novom imenu društva: Streljačko društvo Trnje. Pod tim imenom društvo nastupa i danas.

Godine 1998. stari objekt streljane je bio dotrajao, a svojim kapacitetima nije zadovoljavao sve većem interesu mladih strijelaca. Te godine, uz pomoć predsjednika društva, generala Zvonimira Červenka i Grada Zagreba, izgrađen je novi objekt SD Trnje.

Sportski rezultati mjera su uspjeha svakog kluba, SD Trnje od početaka svojeg djelovanja afirmiralo se u najtrofejnije hrvatsko streljačko društvo.